Ölsorter

Svartå Bryggeris ölsorter är hantverksmässigt framställda överjästa öl. Ölen jäser cirka fyra veckor innan den buteljeras. Så som många hantverksöl är Svartå Bryggeris öl ofiltrerat och dess färg är en aning grumlig på grund av kvarvarande partiklar från jäsningsskedet. Jästen fortsätter sin aktivitet även efter buteljeringen och ölens smak utvecklas ytterligare i flaskan. Ölen tillverkas av inhemskt korn- och vetemalt.


Grundsortiment

Till Svartå Bryggeris grundsortiment hör tre ölsorter. Bruksölet finns i sortimentet året runt och kompletteras med ljust och mörkt öl enligt säsong.

Bruksöl (Marie Linder)

Bärnstensfärgat öl med frisk smak och mild humling. Vi ville göra ett öl som skulle ha passat brukets arbetare då de behöver släcka törsten efter en hård arbetsdag. Svartå Slottskrog kan du köpa ölet med en exklusiv etikett som är en hyllning till Marie Linder, en karismatisk och osedvanlig kvinna.

 

Bärnstensfärgad öl med milda toner av humle och karamell.

Hantverksmässigt bryggd i Svartås traditionella bruksmiljö.

Marie Linder (1840 - 1870) var känd som förespråkare för kvinnors rättigheter. Hon var en karismatisk, målvedveten och intelligent kulturpersonlighet som även talade starkt för religionsfrihet. Man vet att hon sagt: "Jag lär redan vara en riktig finne, med andra ord envis.". Maries make var bkivande ministerstatssekreterare Constantin Linder. Osedvanligt för sin ställning, red Marie i vanlig sadel, gick i stövlar, rökte tobak och sensationellt nog, drack ÖL.

 

 Amber och porter

Inför våren sätter vi igång med att brygga Amber Ale, som finns tillgängligt vår, sommar och in på hösten så långt lagret räcker. Mörkare tider kräver mörkare öl. Inför hösten brygger vi Porter. Den finns tillgänglig höst, vinter och in på våren så långt som lagret räcker.

Amber Ale

Bärnstensfärgad öl med fruktiga smaker och aromer.

Hantverksmässigt bryggd i Svartås traditionella bruksmiljö.

Tillgänglig: vår/sommar

Porter

Mild och fyllig porter.

Hantverksmässigt bryggd i Svartås traditionella bruksmiljö.

Tillgänglig: höst/vinter


Special- och säsongsöl

När andan faller på brygger vi också olika special- och säsongsöl.

 

Vinteröl

 

vinterol talviolut

Ett öl med vinternattens mörka färg och julens kryddiga aromer. En vidareutveckling av vår porter, kryddad med nejlika och pomerans.

Hantverksmässigt bryggd i Svartås traditionella bruksmiljö.

Tillgänglig: jul/vinter

 

 

 

 


Egna etiketter

På beställning gör vi för företag, detaljhandlar, föreningar och restauranger egna Private Label-specialbuteljeringar, med kundens egen etikett. Ifall du är intresserad av en god öl med egen etikett, tag kontakt.


Besök i bryggeriet

Vi ordnar guidade turer i vårt bryggeri och ölsmakningar i samarbete med Svartå Slott. Ifall du är intresserad av att bekanta dig med vår verksamhet och våra produkter, ta kontakt.

 

 

 

Ett öl med vinternattens
mörka färg och julens
kryddiga aromer.